Нека Ви предложим
маршрут за Вашата визита
в Стара Загора

Време, с което разполагате

  • 2 часа
  • 4 часа
  • 6 часа
  • Цял ден

Изберете транспорт

  • Собствен автомобил
  • Ходене пеша
Stara Zagora Stara Zagora
Търсене... Facebook Instagram
bg bg

8 причини да посетиш Стара Загора

Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“
Величественият монумент представлява 50-метрово развято Самарско знаме, станало символ на боевете за Стара Загора през лятото на 1877. До него, на неотлъчен пост, са и скулптурните фигури на български опълченци и руски офицер. Всяка година на 3-ти март хиляди признателни българи изминават Пътя-поклон от центъра на града до „Бранителите на Стара Загора“, носейки 300-метров национален флаг.
Музей „Неолитни жилища“
Потопете се в бита на хората живели преди 8000 години. Двуетажният дом, датиращ от епохата на ранния неолит (ср. на VI хил. пр. Хр.), е най-добре запазената и с най-богат инвентар къща в Европа от този период. Тук ще видите и уникални предмети от ежедневието на древните ѝ обитатели.
Парк „Митрополит Методий Кусев“ - Аязмото
Един от най-големите и красиви паркове в България, наричан още „Аязмото“. За него се носят легенди, а най-ценното му съкровище е безкрайното море от зеленина, където можете да видите различни екзотични дървесни видове и храсти. Семенцата и фиданките за тях са били изпратени на създателя му митрополит Методий Кусев от различни краища на Средиземноморието. Залесяването на тогава голият хълм  отнело дълги години, за да се превърне днес в любимо място за разходка и отдих на жители и гости на Стара Загора.
Зоопарк
Потопеният в зеления оазис на Аязмото зоопарк е дом на над 400 животни от над 80 вида – бозайници, птици, земноводни. Тук можете да се запознаете с красивия бял бенгалски тигър, да се посмеете на играта на маймуните и да видите как се къпят мечките. Зоопаркът е дом и на животни, спасени в различни ситуации от граждани и от екипите на „Зелени балкани“. 
Античен форумен комплекс на Августа Траяна
Блясък, величие и красота, това са думите, които описват античния град Августа Траяна, основан около 106-108 г. от римския император Марк Улпий Траян. Останал от тези славни времена, античният форумен комплекс се намира в самия център на града и днес е притегателно място както за туристите, така и за хората на изкуствата. 
Културни институции 
Държавна опера Стара Загора
Първата извънстолична опера привлича с богат репертоар, международна балетна трупа, сцени на открито и иновативни форми на изкуство. През горещото лято можете да се насладите на музикални вечери под звездите на  Античния форум на Августа Траяна, на сцената на стадион „Берое“, или сред прохладата на Старозагорските бани. 
Регионален исторически музей 
В една специална сграда, с оригинална и модерна архитектура, с формата на пясъчен часовник, времето е събрало прашинките на историята и ще ви върне 8 хиляди години назад. В Историческия музей можете да се разходите по запазената централна улица на антична Августа Траяна и да се срещнете с повече от 100 000 артефакти. 
Куклен театър
Място, където куклите оживяват и пренасят публиката в света на приказките. На сцената се поставят спектакли за деца и възрастни, които печелят всяка година престижните награди ИКАР. Сградата на кукления театър е известна с единственият по рода си часовник в България, от който на всеки кръгъл час надничат любими герои на фона на вълшебна музика.
 Богородична стъпка
Легенда разказва, че от тук е минала Света Богородица и е оставила своята следа в скалите. Събраната в нея вода не пресъхва и в най-горещите летни дни. Стари предания свързват мистичната енергия на мястото с древно светилище, съществувало тук преди хиляди години. До причудливите скали е изграден малък параклис, наречен „Рождество Богородично“. Местността се намира в околностите на курорта Старозагорски бани.
Наситен културен и спортен календар
С богат културен и спортен календар Община Стара Загора привлича своите гости и жители. Пъстър и разнообразен, той включва множество спортни събития, концерти и спектакли, посветени на бележити дати и годишнини, шоу програми и театрални постановки за деца и възрастни, срещи с именити творци и дейци на културата.
 
 

Calendar 01 Яну - 01 Сеп

Други събития