Нека Ви предложим
маршрут за Вашата визита
в Стара Загора

Време, с което разполагате

  • 2 часа
  • 4 часа
  • 6 часа
  • Цял ден

Изберете транспорт

  • Собствен автомобил
  • Ходене пеша
Stara Zagora Stara Zagora
Търсене... Facebook Instagram
bg bg

Международен филмов фестивал „Златната липа“

Деветото издание на международния кинофестивал за ново европейско кино „Златната липа“ 2022 вече е с готова селекция на програмата си. Фестивалните дни тази година ще бъдат от 28 май до 1 юни, през които жителите и гостите на Стара Загора ще имат възможността да гледат най-добрите киноленти от Европа, създадени през последните една-две години.
За първи път тази година филмите от програмата на „Златната липа“ ще се прожектират на три екрана. Основните два отново ще бъдат в голямата зала на Държавна опера Стара Загора и на Регионалната библиотека „Захарий Княжески“. Третият екран ще бъде в обновената зала на Културен център „Загора“ в бившия Синдикален дом на културата.
„Нашето желание, като организатори на фестивала, е филмите да бъдат видени от колкото се може повече почитатели на седмото изкуство. Отварянето на трети салон ще ни позволи да покажем лентите повече от един път“, посочи Магдалена Ралчева.
Регламентът на „Златната липа“ остава непроменен. Селекцията на филмите е разделена на конкурсна и извънконкурсна програма. В конкурсната програма влизат 9 филма, които ще бъдат оценявани от петчленно международно жури. Членовете му ще присъдят наградите „Златна липа“ за най-добър филм, за най-добър режисьор, най-добра мъжка роля и най-добра женска роля. Специално отличие ще присъди и Съюза на българските филмови дейци.
Един от очакваните моменти и тази година ще бъде връчването на наградата за цялостен принос в киното, която досега са получавали Мария Статулова (2013), Джанкарло Джанини (2014), Васил Махайлов (2015), Татяна Лолова (2016), Гинка Станчева (2017), Васил Банов (2018), Ян Енглерт (2019), Владимир Пенев (2020).
В петте фестивални дни Стара Загора отново ще се превърне в притегателен център за звездите на българското кино. Едни от най-известните лица от киното, телевизията и театралните сцени ще бъдат част от церемониите по откриването и закриването и останалите съпътстващи събития на „Златната липа“ 2022. Много от авторите и участниците във включените филми в конкурсната и извънконкурсната програми ще представят лично своите творби.
За първи път в селекцията на „Златната липа“ попадат филми от Албания. „Това са две прекрасни ленти – игрален и документален филм, които ще позволят на българската аудитория да се запознаят с киноизкуството на Албания“, каза Магдалена Ралчева. Игралната лента е  официалната номинация на Албания за наградата „Оскар“ за чуждоезичен филм.
Специално място и в това издание на „Златната липа“ е отредено на българското кино. Тази година почитателите на фестивала ще имат възможността да гледат 10 нови български заглавия. Повечето от тях са документални филми с изключително силни послания.
Детската програма ще бъде насочена предимно към ученическата и младежка аудитория, които ще имат възможността да гледат няколко много интересни ленти, между които и нов български музикален филм по, заснет с участието на студенти от Софийския университет. Децата ще се насладят на много забавен пълнометражен анимационен филм от Дания.
Организирането на фестивала се извършва с подкрепата на Община Стара Загора. Прожекциите и събитията се провеждат при вход свободен.
Цялата програма може да видите тук: https://thegoldenlinden.com/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%bc%d0%b0-2022/

Calendar 28 Май - 01 Юни
Object Стара Загора
Location .
Location 17:30ч

Други събития