Нека Ви предложим
маршрут за Вашата визита
в Стара Загора

Време, с което разполагате

 • 2 часа
 • 4 часа
 • 6 часа
 • Цял ден

Изберете транспорт

 • Собствен автомобил
 • Ходене пеша
Stara Zagora Stara Zagora
Търсене... Facebook Instagram
bg bg

Нека Ви предложим
маршрут за Вашата визита
в Стара Загора

Време, с което разполагате

 • 2 часа
 • 4 часа
 • 6 часа
 • Цял ден

Изберете транспорт

 • Собствен автомобил
 • Ходене пеша

Старозагорски бани

Старозагорски бани е уникално по рода си място, което предлага първокачествени условия както за вашата приятна почивка, така и за ефективно балнеолечение. Курортът включва разнообразни почивни станции и балнеохотели. Чистият въздух и горещата минерална вода са отлична комбинация за вашата пълноценна почивка. 

Курортът Старозагорски бани - място, което съчетава ползотворната почивка в планината с лечебните свойства на минералната вода.

Разположен е само на 15 км от Стара Загора в склоновете на Сърнена Средна гора.
Лечебната вода на курорта е изключително благоприятна за множество заболявания, сред които проблеми на опорно-двигателен апарат, периферна нервна система, гинекологични, бъбречни, урологични, стомашно-чревни и други болести. Температурата, с която водата излиза на повърхността е около 40°С.

Всички места за настаняване тук са разположени в паркова среда, пространствата около тях са потънали в зеленина през топлата част на годината и привличат с приятна прохлада. Повечето хотели разполагат със СПА центрове, а възможностите за разходка в околностите са безброй. В самия център на курортното селище се намира обширен парк, част от който е красивото езеро – любима зона за отдих през всички годишни сезони.

Едно от най-посещаваните места в района на Старозагорски бани е скалният феномен, наречен „Богородична стъпка“. Мистичната енергия на това място е усетена от хората преди хиляди години. Стара легенда разказва, че самата Света Богородица е минала от тук и е оставила своята стъпка в скалата, а водата в нея не пресъхва дори и в най-горещите летни дни. По инициатива на местни жители, непосредствено до причудливите скали е изграден малък параклис, наречен „Рождество Богородично“.

Археологическите разкрития, направени на територията на Старозагорски бани свидетелстват, че топлите извори и благоприятния климат са привличали хората тук още от древността. В центъра на курорта, непосредствено до минералните извори и сградата на банята, е разкрита праисторическа селищна могила с датировка VI-IV хил. пр. Хр. В съседство са останките на римски терми, а съхранен надпис показва, че са строени през 162-163 г. Недалеч от курорта се намира най-големият рудодобивен център в Европа от древността. От него, през V хил. пр. Хр., е добивано огромно за времето си количество медна руда.

Транспортната достъпност на Старозагорски бани е изключително добра. Освен със собствен транспорт до селището може да се пътува и с редовните автобусни линии, които го свързват със Стара Загора. 

Старозагорски бани е един от 19-те балнеолечебни курорта от национално значение.

Обекти част от Старозагорски бани

Посетете още

 • Парк „Митрополит Методий Кусев“

  Един от най-големите и атрактивни паркове в Стара Загора е парк „Митрополит Методий Кусев“, който често е наричан „Аязмото“. От незапомнени времена за него се носят легенди, а най-голямото му съкровище е скрито дълбоко сред дългите алеи и зеленината на...

  Разгледай
 • Регионален исторически музей – Стара Загора

  От експозицията на музея може да се научи всичко за хилядолетната история на града, започнала от Ранния неолит (началото на VI хил. пр. Хр.), през златната епоха на Античността, Средновековието и Възраждането до възстановяването на Стара Загора след Руско-турската война...

  Разгледай