Нека Ви предложим
маршрут за Вашата визита
в Стара Загора

Време, с което разполагате

 • 2 часа
 • 4 часа
 • 6 часа
 • Цял ден

Изберете транспорт

 • Собствен автомобил
 • Ходене пеша
Stara Zagora Stara Zagora
Търсене... Facebook Instagram
bg bg

Нека Ви предложим
маршрут за Вашата визита
в Стара Загора

Време, с което разполагате

 • 2 часа
 • 4 часа
 • 6 часа
 • Цял ден

Изберете транспорт

 • Собствен автомобил
 • Ходене пеша

Старозагорски бани

Старозагорски бани е уникално по рода си място, което предлага първокачествени условия както за вашата приятна почивка, така и за ефективно балнеолечение. Курортът включва разнообразни почивни станции и балнеохотели. Чистият въздух и горещата минерална вода са отлична комбинация за вашата пълноценна почивка. 

Курортът Старозагорски бани - място, което съчетава ползотворната почивка в планината с лечебните свойства на минералната вода.

Разположен е само на 15 км от Стара Загора в склоновете на Сърнена Средна гора.
Лечебната вода на курорта е изключително благоприятна за множество заболявания, сред които проблеми на опорно-двигателен апарат, периферна нервна система, гинекологични, бъбречни, урологични, стомашно-чревни и други болести. Температурата, с която водата излиза на повърхността е около 40°С.

Всички места за настаняване тук са разположени в паркова среда, пространствата около тях са потънали в зеленина през топлата част на годината и привличат с приятна прохлада. Повечето хотели разполагат със СПА центрове, а възможностите за разходка в околностите са безброй. В самия център на курортното селище се намира обширен парк, част от който е красивото езеро – любима зона за отдих през всички годишни сезони.

Едно от най-посещаваните места в района на Старозагорски бани е скалният феномен, наречен „Богородична стъпка“. Мистичната енергия на това място е усетена от хората преди хиляди години. Стара легенда разказва, че самата Света Богородица е минала от тук и е оставила своята стъпка в скалата, а водата в нея не пресъхва дори и в най-горещите летни дни. По инициатива на местни жители, непосредствено до причудливите скали е изграден малък параклис, наречен „Рождество Богородично“.

Археологическите разкрития, направени на територията на Старозагорски бани свидетелстват, че топлите извори и благоприятния климат са привличали хората тук още от древността. В центъра на курорта, непосредствено до минералните извори и сградата на банята, е разкрита праисторическа селищна могила с датировка VI-IV хил. пр. Хр. В съседство са останките на римски терми, а съхранен надпис показва, че са строени през 162-163 г. Недалеч от курорта се намира най-големият рудодобивен център в Европа от древността. От него, през V хил. пр. Хр., е добивано огромно за времето си количество медна руда.

Транспортната достъпност на Старозагорски бани е изключително добра. Освен със собствен транспорт до селището може да се пътува и с редовните автобусни линии, които го свързват със Стара Загора. 

Старозагорски бани е един от 19-те балнеолечебни курорта от национално значение.

Обекти част от Старозагорски бани

Посетете още

 • Античен форумен комплекс на Августа Траяна

  „Преблестящият град на траянците“- така е наричан градът Августа Траяна. Основан е около 106-107 г. от Марк Улпий Траян. През II - III век е един от най-красивите и големи градове, значим икономически, политически, административен и духовен център на римската...

  Разгледай
 • Парк „Митрополит Методий Кусев“

  Един от най-големите и атрактивни паркове в Стара Загора е парк „Митрополит Методий Кусев“, който често е наричан „Аязмото“. От незапомнени времена за него се носят легенди, а най-голямото му съкровище е скрито дълбоко сред дългите алеи и зеленината на...

  Разгледай